viernes, 16 de marzo de 2018

Safi - atelier Serghini

14-09-17

Segon dia a Safi. Per capricis del viatge i de l’univers, ahir al vespre quan estava mig perduda, vaig conèixer dos nois que estan a la ciutat per feina. S’allotgen al Ryad du Pêcheur, propietat de Moulay Ahmed Serghini, ceramista reconegut de Safi, del qual potser ja us sona el nom de l’anterior post.
Mentre sopem al Ryad mateix, veiem també assegut a una taula a Serghini i me’l presenten. Quedem per l’endemà al matí per anar a veure el taller i parlar una mica.

Així doncs, al matí ens trobem amb Serghini i esmorzem junts. Agafem el cotxe per anar al taller, que està a les afores de la ciutat. Un petit resum de la conversa que vam tenir:

Moulay Ahmed Serghini representa la setena generació de la seva família en la tradició terrissera de Safi.
Abans tenia 4 tallers a la Colline des Potiers de Safi, ara en té dos: un a Marrakech, on fan petites rajoles i material per la construcció, sense decoració; i l’altre a les afores de Safi, on fan plats i tot tipus de servei de taula, amb decoració.  Treballen amb terra vermella d’aquí Safi però cada vegades més utilitzen la terra blanca importada d’Espanya, França o Itàlia.

La crisi ha afectat molt els tallers de Safi. Abans s’exportava molta de la ceràmica que s’hi fa, ara cada vegada menys. Fa deu anys, Serghini havia arribat a tenir 200 empleats al seu taller, en aquest moment en té una quarantena.

A la Colline des Potiers hi havia arribat a haver 40 tallers en funcionament, m’explica que ara mateix n’hi ha uns 7 o 8 i organitzats en cooperatives. Ara hi ha cada vegada més forns de gas, els forns tradicionals deixen anar gran quantitat de CO2 a l’ambient, “ja et pots imaginar aquest turó amb tots els forns en funcionament...”

Hi ha la possibilitat de fer stages de ceràmica al taller Serghini amb pensió completa. També hi ha molts artistes que s’interessen per aquesta ceràmica i fan stages per fer els seus propis dissenys decoratius sobre les peces.

Serghini segueix les decoracions tradicionals de Safi però també té una línia de peces amb decoracions més modernes.


Antic taller a la Colline des Potiers


Botiga a l'entrada de la Colline i just davant de la medina

Actual taller Poterie Serghini
Torner

Torner

Polint les peces abans de la primera cuita

Dones fent les decoracions

Detall de les decoracions

Un munt de peces iguals a punt per esmaltar i coure. És una comanda per una cadena d'hotels.

Una altra part del taller

Carregant el forn de gas

Ahmed Serghini i jo


No hay comentarios:

Publicar un comentario