07-09-17
Dijous, tenim
molta feina feta i ha sigut un dia bastant relaxat. Acabem de decorar algunes
peces que ens van quedar del dia abans i comencem a preparar el forn. Al ser un
forn petit per la quantitat de peces que hi ha, el fem davant de casa mateix.
Primer col·loquem un llit de pinassa i fusta petita i comencem a posar-hi les
peces, començant pel centre i anar creixent cap enfora.
Primer les gerres
més grans recolzades entre elles i les altres pel voltant i per damunt, anant
fent una muntanyeta. Ho envoltem tot amb més llenya petita i posem unes pedres
al voltant del forn marcant-ne el perímetre.
L’Aïcha ja tenia
a punt d’alguna altra cuita les tortes fetes de fems del burro de la casa i
palla. Són d’uns 30-40cm de diàmetre i les anem col·locant per sobre de la
muntanya de peces. Anem al corral a buscar més fem i palla petita i cobrim tot
el forn. Ja ho tenim a punt. Demà a les cinc del matí encendrem el foc.
A la tarda anem a
veure les oliveres de l’Aïcha, caminem una mitja hora fins que hi arribem.
Al·lucino amb la quantitat d’oliveres que hi ha a tota la vall i lo grans que
són. Són part del sosté econòmic de les famílies que viuen en aquesta zona
rural. Totes en preparen les seves olives de diverses maneres diferents
(boníssimes i presents en tots els esmorzars) i o fan l’oli, o vénen part de
les olives.
08-09-17
Divendres, dia de
la cuita. A l’hora de sopar de dijous havíem decidit que no l’enceníem a les
cinc perquè es posava a fer molt vent i tenia pinta de continuar, quedem que l’Aïcha
em picarà a la porta de l’habitació. Amb aquestes que em llevo a les set, surto
i la veig allà al costat del forn, i el forn fumejant! “Aïcha no m’has avisat!!”
“Oh, és que dormies tan bé...“
M’explica que l’ha
encès per un sol punt, a mitja alçada del forn, fent-li un foradet per prendre’l
i el torna a tapar. Les dues amb el cabell sucat de henna, anem fent viatges a
l’estable per agafar més fem i palla petita, gairebé en pols i l’atansem al forn.
A mesura que es va consumint el combustible i es comença a posar negre, se n’hi
va afegint més a trossos. L’anem controlant durant unes hores.
El fem va molt bé
com a combustible perquè crema lent i aguanta molt l’escalfor (això ajuda molt
en la baixada de temperatura també). La ceràmica necessita pujar de temperatura
a poc a poc i que el refredament, un cop cuit, també sigui lent.
Una altra cosa per tocar de peus a terra. Ens preocupem tantíssim
per respectar la corba de cocció, la temperatura cada hora i mitja, etc etc...
i aquestes dones que són vertaderes mestres del foc, saben mesurar la
temperatura només atansant-s’hi una mica o pel color que té. Conec molts ceramistes que dominen el foc i que m'han trasmès el seu amor per aquest element, i jo em sento una pequeña saltamontes, escoltant, observant i provant.
Al vespre del mateix dia ja s'intueixen algunes peces, les pico amb els dits i tenen bon so. Sembla mentida que s'hagin cuit bé amb tant poca estona i la capa tan fina de combustible. Però així és. Ara venen unes quantes fotos del desenfornament i les peces ja cuites i llestes per la seva nova vida:
No hay comentarios:
Publicar un comentario